Pixelation artifact

DaVinci Resolve 19 Public Beta Discussion
  • Author
  • Message
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 4:29 pm

Dear Blackmagic Design,

This bug has been in version 19 since the first release. So from Beta1-Beta3

There is a bug where the footage shows pixelation in the footage once imported. It is not present in the source on disk, if watched with a player. And the artifact stays on the exact frame that resolve generates the artifacts, as if it is in the source.

Same happens in the timeline with the media, except everytime you generate a cache for playback it creates the pixelation in different places, but keeps the one from the source bin in the same place.

Here is the link to the original file, so others can see it they get the same issue. Download the 4K (4096x2160) version.

https://www.pexels.com/video/a-happy-mo ... s-9841378/

Kind regards,
Robert
Attachments
Screenshot 2024-05-26 at 18.22.17.jpeg
Screenshot 2024-05-26 at 18.22.17.jpeg (132.26 KiB) Viewed 398 times
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 6540
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 5:03 pm

Your clip is running here on 19.0b3 Studio in a 4k DCI timeline with no artifacts. Pic shows Edit page and Video Clean Feed.
Attachments
CLIP.jpg
CLIP.jpg (354.06 KiB) Viewed 384 times
Resolve Studio 19.0b3 build 33
Dell XPS 8700 i7-4790, 24GB RAM, 2 x Evo 860 SSDs, GTX1060/6GB (551.86 Studio Driver), Win10 Home (22H2), Speed Editor, Faderport mk1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 + Samsung SA200, Canon C100mk2, Zoom H2n.
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 6:34 pm

Charles Bennett wrote:Your clip is running here on 19.0b3 Studio in a 4k DCI timeline with no artifacts. Pic shows Edit page and Video Clean Feed.


Thank you for taking the time to try the footage. I have many of the pexels files having the same issue.

My timeline is (see attachment)
Attachments
Screenshot 2024-05-26 at 20.32.05.jpeg
Screenshot 2024-05-26 at 20.32.05.jpeg (78.68 KiB) Viewed 360 times
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 6:38 pm

This issue also shows up in the source vierwer. If I look at the file in the media tab, it has the artifacts. I go to my harddrive and opren the file. There are no artifacts.

See the edit page below.

Screenshot 2024-05-26 at 20.36.13.jpeg
Screenshot 2024-05-26 at 20.36.13.jpeg (308.62 KiB) Viewed 356 times
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline

Raul Luque

  • Posts: 8
  • Joined: Fri Oct 22, 2021 4:45 pm
  • Real Name: Raul Luque

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 7:24 pm

Hello Robert,

I downloaded your test file and, on my MacBook Pro 16-inch, 2019 8-Core i9 with 16 GB RAM using DaVinci Resolve 19.0 beta 3 and macOS 14.5, I did not observe any artifacts, neither as a source file nor on a timeline.
Attachments
9841378-uhd_4096_2160_25fps.png
9841378-uhd_4096_2160_25fps.png (911.83 KiB) Viewed 332 times
DaVinci Resolve Studio 19 b3, macOS 14.5
MacBook Pro 16-inch, 2019 2.3 GHz 8-Core Intel i9, 16 GB RAM
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 7:33 pm

Raul Luque wrote:Hello Robert,

I downloaded your test file and, on my MacBook Pro 16-inch, 2019 8-Core i9 with 16 GB RAM using DaVinci Resolve 19.0 beta 3 and macOS 14.5, I did not observe any artifacts, neither as a source file nor on a timeline.


Thank you for also trying. So the crazy thing is I converted the source in adobe encoder to prores 422. Added it to the bin and then the timeline. The issue of the prores version is not there. But if I try to convert the h264 inside of Resolve (proxy proress 422) to the Prores 422, it bakes the artefacts into the resulting file.

I have been having the issue with all the files I have downloaded from pexels. This issue started with Version 19.
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline

Raul Luque

  • Posts: 8
  • Joined: Fri Oct 22, 2021 4:45 pm
  • Real Name: Raul Luque

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 7:54 pm

Although I believe it's a long shot, I would invite you to try the following: In the project settings, change the format from APR422 HQ to DNxHR HQX as shown in the specifications here. Does this make any difference regarding the artifacts in the image?

I recently resolved a similar issue with artifacts appearing when applying drop shadow effect to subtitles or using Text+ by doing this, so it might work for you as well.
Attachments
ProjectSettingsToDNxHR_HQX.png
ProjectSettingsToDNxHR_HQX.png (55.54 KiB) Viewed 323 times
DaVinci Resolve Studio 19 b3, macOS 14.5
MacBook Pro 16-inch, 2019 2.3 GHz 8-Core Intel i9, 16 GB RAM
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 8:19 pm

Raul Luque wrote:Although I believe it's a long shot, I would invite you to try the following: In the project settings, change the format from APR422 HQ to DNxHR HQX as shown in the specifications here. Does this make any difference regarding the artifacts in the image?

I recently resolved a similar issue with artifacts appearing when applying drop shadow effect to subtitles or using Text+ by doing this, so it might work for you as well.




You are not going to believe this. After I loaded in the prores file. The artifacts disapeared from the original file. As soon as I see it return, I will try your advise and post here.

Thank you for trying to help
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline

Jim Simon

  • Posts: 31316
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Pixelation artifact

PostSun May 26, 2024 10:09 pm

Look into the GPU and/or driver for issues.
My Biases:

You NEED training.
You NEED a desktop.
You NEED a calibrated (non-computer) display.
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostMon May 27, 2024 1:12 am

Jim Simon wrote:Look into the GPU and/or driver for issues.


I was think about that. As my card is a AMD 580x
Something I just tried. I downloaded the not 4K version of another piece of footage and it works as suspected.
The other footage is 4096x2160 AVC codec h.264 High L5.2
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline
User avatar

Uli Plank

  • Posts: 22542
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Pixelation artifact

PostMon May 27, 2024 2:51 am

I have an iMac with AMD Radeon Pro 580 here, and that footage is playing without any issue in 19b3.
I'm afraid it's a GPU driver issue.
Now that the cat #19 is out of the bag, test it as much as you can and use the subforum.

Studio 18.6.6, MacOS 13.6.7, 2017 iMac, 32 GB, Radeon Pro 580
MacBook M1 Pro, 16 GPU cores, 32 GB RAM
Sonoma 14.5 with 19b3 (sandbox)
SE, UltraStudio Monitor G3
Offline

Robert Jones

  • Posts: 261
  • Joined: Mon Mar 14, 2016 4:29 pm

Re: Pixelation artifact

PostMon May 27, 2024 3:14 am

Uli Plank wrote:I have an iMac with AMD Radeon Pro 580 here, and that footage is playing without any issue in 19b3.
I'm afraid it's a GPU driver issue.


Thank you for testing. The drivers are just simply the native mac OS drivers for the card that ventura installs. I am running the latest version.
Ventura 13.6.7
Resolve 19b3 Studio
Radeon RX 580 8192 MB
Mac 5.1 2,66 GHz Quad-Core Intel Xeon, 32 GB 1333 MHz DDR3
Caldigit Pro HD, 8TB
Offline
User avatar

Uli Plank

  • Posts: 22542
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Pixelation artifact

PostMon May 27, 2024 3:54 am

Well, so I can't reproduce the issue here at all.
I even tested with an RX 580, which is in my eGPU, and switched DR to use that one only. This iMac is running Ventura 13.6.7 too. The only thing I can imagine now is a hardware issue. Please see if your card is properly seated, or even clean the contacts.
Oh, and you can check the temperature of the GPU with TG Pro (it has a trial period).
Now that the cat #19 is out of the bag, test it as much as you can and use the subforum.

Studio 18.6.6, MacOS 13.6.7, 2017 iMac, 32 GB, Radeon Pro 580
MacBook M1 Pro, 16 GPU cores, 32 GB RAM
Sonoma 14.5 with 19b3 (sandbox)
SE, UltraStudio Monitor G3

Return to DaVinci Resolve 19 Public Beta

Who is online

Users browsing this forum: Jack'sAxe, Jamie Dickinson and 7 guests