Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

creatv

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Dec 05, 2013 9:39 pm

Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Nov 30, 2022 2:53 pm

Hi all,
I have 2 Atem studio 4k 2Me and I found them very well, now I bought a Constellation HD 4Me and I have problems with the supersource1.
It happens that in Box1 drop frames or shows the previous frame and then catches up (e.g. 1-2-3-4-5-4-7-8-9...)
I use Atem at 1080i50 with 1080i50 input signals
is this a known problem?
Offline
User avatar

Andreas Jaeger

  • Posts: 45
  • Joined: Mon Aug 27, 2012 8:05 am
  • Location: South Germany

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostThu Dec 01, 2022 9:20 am

With the new Constellation (all modells) interlaced is always "visible ugly".

I know, it dont helps you.

But this is since the Constellation came out.....
ATEM Constellation HD 2ME with Third Party Controller, 2x Hyperdeck Studio HD Plus, 1x Hyperdeck Studio HD Mini, RGBLink Mini, AV MATRIX HVS 0403U, Smart Scope Duo, 1x Canon XA55, 1x Canon XA25, Sony ZV-E10, 2x Domecam BOLIN with Controller
Offline

jim.chase

  • Posts: 14
  • Joined: Thu May 30, 2013 12:08 am

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Dec 07, 2022 3:38 am

We are also having this problem. We just recently received our 4M/E Constellation HD switcher. We were using the BMD ATEM 2M/E Production Studio 4K switch and never experienced this issue. The video gets very choppy. It happens intermittently and is unusable. We are running everything progressive (1080p 29.97) so it isn't an interlacing problem. I am wondering if it is a processor problem. Planning on contacting BMD support tomorrow.
Offline
User avatar

Andreas Jaeger

  • Posts: 45
  • Joined: Mon Aug 27, 2012 8:05 am
  • Location: South Germany

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Dec 07, 2022 7:43 am

jim.chase wrote:We are running everything progressive (1080p 29.97) so it isn't an interlacing problem. I am wondering if it is a processor problem. Planning on contacting BMD support tomorrow.


Progressive for your Incoming Signals is good.
The problem is, when it is interlaced for Multiview.

Processor problem or whatever, only BMD could fix it.

Please contact the support, because if more and more of the customer are talk the problem to the Support, there is the chance that BMD reacts and fix it.
ATEM Constellation HD 2ME with Third Party Controller, 2x Hyperdeck Studio HD Plus, 1x Hyperdeck Studio HD Mini, RGBLink Mini, AV MATRIX HVS 0403U, Smart Scope Duo, 1x Canon XA55, 1x Canon XA25, Sony ZV-E10, 2x Domecam BOLIN with Controller
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 5205
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Dec 07, 2022 10:07 am

The multiviewers on all Constellations in interlaced are really awefull!!

Even the 8K is really bad. I am not sure and maybe somebody can confirm this for me.

It looks like the Odd and Even images are inverted. Like they send out the wrong field order.. Or 1 of the fields is 1 line off.. As it seems to jump up and down all the time with odd and even fields..
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 4M/E Broadcast Studio 4K, Constelation 8K, Hyperdeck Studio 12G, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline
User avatar

Tobias Dieterich

  • Posts: 155
  • Joined: Tue Nov 27, 2012 8:51 am
  • Location: Friedrichshafen, Germany

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Dec 07, 2022 1:17 pm

Will try to check this on my 4 M/E Constellation HD the following days. I mainly work with 50p and 59.94p.
Tobias Dieterich | T.D. Video Engineering | www.tdvideo.de

video and embedded software engineer
Offline

Seth322

  • Posts: 3
  • Joined: Sat Nov 12, 2022 12:15 am
  • Location: Indiana, United States
  • Real Name: Seth Helton

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostThu Dec 08, 2022 3:30 pm

We have also had this issue on our 4 M/E Constellation HD. We run at 1080p59.94, and intermittently our SuperSource will get choppy and start dropping frames; it could happen for 30 minutes during 4-5 hours of operation, and then randomly fix itself, but it occurs with no warning.

We had our first unit replaced due to other hardware problems, but both units exhibited this issue.
Offline
User avatar

Tobias Dieterich

  • Posts: 155
  • Joined: Tue Nov 27, 2012 8:51 am
  • Location: Friedrichshafen, Germany

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostSat Dec 10, 2022 2:50 pm

I've created a test setup and can confirm the bug. ATEM is set to 1080p50, input 1 and input 2 both get 1080p50 video. Input 1 goes to SuperSource 1 box 1, input 2 goes to SuperSource 1 box 2. The choppy / glitchy video is visible on the mutliviewer and also on the output. There is also SuperSource 2 running on the M/E1 preview. I've not tested whether SuperSource 2 has the same problem. But it's not happening simultaneously.

Multiview with sources, you can see the source on "Camera 1" is clean. In the SuperSource box it is glitchy:

M/E1 output (not the exact same as the other video, I made separate recordings)


I've opened another support ticket and referenced this thread as well.
Tobias Dieterich | T.D. Video Engineering | www.tdvideo.de

video and embedded software engineer
Offline

creatv

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Dec 05, 2013 9:39 pm

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostSun Dec 11, 2022 10:22 pm

Yes, that's the problem.
Now I know it's not a fault of my Constellation HD but this is cold consolation.
Hopefully Blackmagic will fix this in an update
Offline
User avatar

Tobias Dieterich

  • Posts: 155
  • Joined: Tue Nov 27, 2012 8:51 am
  • Location: Friedrichshafen, Germany

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostMon Dec 12, 2022 1:29 pm

Also got the confirmation here
Similar to the other behaviours I have been able to reproduce this behaviour in our Lab and have passed a report to our developers who I belive are working on a solution.


Let’s wait for the huge firmware update
Tobias Dieterich | T.D. Video Engineering | www.tdvideo.de

video and embedded software engineer
Offline

Visionaries

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Feb 01, 2023 2:32 pm
  • Location: Boston, MA
  • Real Name: Joseph Rogers

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Feb 01, 2023 2:54 pm

I recently purchased the 4 m/e constellation after having owned the 2 m/e production version for many years. I use the supersource often and having a second one available was a huge upgrade. My live event last week the exact problem all are describing showed up. It looked to me like a field issue as it would jump between fields and appear shaky as it did. It may have included dropped frames it was hard to tell. It came and went after about 1-2 minutes. Showed up maybe 4-5 times throughout a 8 hour period. I thought it might be a multi view issue. It was not. It appeared in the broadcast. I was broadcasting at 1080p 29.97 with all signals coming in that way. So no scaling required from the constellation. I also noticed it was happening on both super sources as I had different layouts of the same sources. The sources appeared fine in the individual sends. The only problem was in the Supersource.

I am going to try and record and replicate the problem in my shop today. If I do, I'll post the video recording of it here. I'm reaching out to blackmagic today about this. this is a deal breaker for me. Unless resolved shortly, I'll be returning this unit and going back to me 2 m/e.
ATEM 4 Constellation, 1 M/E Panel, MixEffect Pro
Offline

gregomni

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Feb 01, 2023 8:11 pm
  • Real Name: Greg Jones

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Feb 01, 2023 8:14 pm

Same exact problem happened to me yesterday. I was on a live stream and when I used the SuperSource, Camera 1 in Box 1 was glitchy and skipping frames. If I pulled up Camera 1 clean, it was fine, but if I used it in a supersource it would randomly glitch out. Seems like I'm not the only one having this issue. Hopefully BlackMagic is working on a fix.
Offline

Visionaries

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Feb 01, 2023 2:32 pm
  • Location: Boston, MA
  • Real Name: Joseph Rogers

Re: Constellation HD 4Me drop frames Supersource1

PostWed Feb 01, 2023 9:54 pm

So I connected with BlackMagic support through email support and they stated they are aware of the problem and are working on a fix. Reassuring at least that they know about it. Hopefully a fix
Is coming soon.
ATEM 4 Constellation, 1 M/E Panel, MixEffect Pro

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests