Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards...

Getting started with a Blackmagic product? Ask questions here about setup and installation.
  • Author
  • Message
Offline

allen1d8

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Aug 26, 2019 10:12 am
  • Real Name: Allen Wu

Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards...

PostMon Aug 26, 2019 11:00 am

Hello!

As the subject, I have 2 decklink 4k extreme 12G cards and each one installed in my PC is working fine. Once I try to install them into my PC together. They are all gone. I can't see any decklink device in the device manager and Blackmagic Media Express. I don't know where I did it wrong? I hope you guys can help me. Thank You!!! :D

Mainboard: ASUS WS Z390 PRO
OS: Windows 10 pro 64bit
Device: Decklink 4K Extreme 12G with Quad SDI sub card x2
Desktop Video version: v11.3 (Both card firmware updated)
Offline

Cooper

  • Posts: 144
  • Joined: Sat Sep 29, 2018 9:46 am
  • Real Name: Jari Keskisalo

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostWed Aug 28, 2019 5:08 pm

Hmm could be an combatibility issue with the motherboards way of doubling and splitting the available PCIe slots (intel with their low available pcie lanes). You could try in different PCIe slots if it helps. And you could try plugging the molex for extra power for the PCIe slots if not already.
Offline

allen1d8

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Aug 26, 2019 10:12 am
  • Real Name: Allen Wu

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostThu Aug 29, 2019 2:17 am

Hello! Cooper,

Thanks for your reply!
Yes, I always plug the 6-pin PCIE power cables to both card. For test this issue, I even unplug the graphic card. The picture below shows my slot configuration. But doesn't work.(OS's device manager and BMD's Desktop Video Setup and Media Express shows no device.)
Attachments
MyConfig.png
I have tried the best configration - 2-Way
MyConfig.png (545.03 KiB) Viewed 5076 times
Offline

allen1d8

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Aug 26, 2019 10:12 am
  • Real Name: Allen Wu

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostWed Sep 25, 2019 8:56 am

Hello!

I have tried to downgrade driver version to resolve this issue. I tried erery step version of Vidoe Desktop from v11.4(2019) to v10.3(2014)... It still no one can recognize 4k extreme 12G card x2. :?
Offline

bdaver

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Dec 13, 2019 9:56 am
  • Real Name: Berkay Daver

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostFri Dec 13, 2019 10:02 am

I am using same motherboard ws z390 pro and it seems any dual decklink pcie card just bugging the motherboard. It even prevents graphics card from getting recognised.

I have tried with Decklink Quad, Duo 2, Quad HDMI Recorder in any combination and when 2 decklink cards are on, it just disables all the ports.

Same cards on different motherboard just works fine.
One blackmagic and one other brand capture card also works just fine on ws z390.

Tried upgrading the bios but nothing changed.

Any leads welcome
Offline

Peter Cave

  • Posts: 1859
  • Joined: Thu Aug 23, 2012 6:45 am
  • Location: Melbourne, Australia

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostSat Jan 04, 2020 11:47 pm

I don't think it's possible.
Resolve 16.2
Mac OSX 10.14.6, Hackintosh i7 8700 32GB RAM, Radeon RX 580 8GB
FSI LM1770 Calibrated Monitor, MIDIGrade 2.0, Zoom R16 Audio Interface.
Avid, FCPX, Premiere.
Offline

Ian Morrish

  • Posts: 435
  • Joined: Sun Jan 18, 2015 9:24 pm
  • Location: New Zealand

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostMon Jan 06, 2020 5:44 am

What CPU do you have in the MB? Not all CPU's support the required number of PCI lanes. Some only support 16, 20 or 24. Check the Intel spc for your CPU.

I still run a XEON cpu as it supports 40 lanes (older 2011 MB)
Regards,
Ian Morrish
Video Integrated Scripting Environment
(Windows PowerShell with ATEM driver + more)
https://ianmorrish.wordpress.com
Offline

sethlt

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Sep 17, 2019 2:43 pm
  • Real Name: Seth Robinson

Re: Problem with installing 2 decklink 4k extreme 12G cards.

PostMon Jan 13, 2020 8:52 pm

allen1d8 wrote:Hello!

As the subject, I have 2 decklink 4k extreme 12G cards and each one installed in my PC is working fine. Once I try to install them into my PC together. They are all gone. I can't see any decklink device in the device manager and Blackmagic Media Express. I don't know where I did it wrong? I hope you guys can help me. Thank You!!! :D

Mainboard: ASUS WS Z390 PRO
OS: Windows 10 pro 64bit
Device: Decklink 4K Extreme 12G with Quad SDI sub card x2
Desktop Video version: v11.3 (Both card firmware updated)


Hi Allen,

So I came to give some feedback...buckle up!

I have been in a similar situation the past couple months. I was making a custom streaming box with 2 decklink duos and 2 decklink hdmi. 1 card would work perfectly. 2 or more in any combination would completely erase them from existence. I was puzzled and tried so many different things. I eventually tried them in some other custom built PC's I had access too and it worked fine!

So I started a conversation with ASUS...a lengthy, painful conversation with 3 RMA's. Finally I got some information. One engineer admitted that the board needed an added transistor to "work with blackmagic devices". I started to follow that path and complained enough that I got to some high tier support. At first they were going to bring the board in and add that transistor. Then they were trying to get me to try a different mobo (one that wouldn't even work with the CPU I had). Finally they decided to just buy back my board.

This is where I am currently at. A 3-6 week wait for a check. However in the meantime I started looking for another Z390 board. Unfortunately nothing else had the PCI-express ports that I wanted. So I went with the MSI MEG Z390 Godlike board. It just came in today and IT WORKS! I am so relieved!

So it seems like it is an issue with the ASUS board and I know this post is from August so I'm hoping maybe you have had some other luck but if not here is something you can try!

Good luck!

Seth

Return to Getting Started

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests