Auto Audio Sync not working

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Utapez

  • Posts: 2
  • Joined: Thu Jan 16, 2020 12:32 am
  • Location: Virtually Everywhere
  • Real Name: Uta Pezke

Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 2:01 am

I have the latest version of DRS 16.1.2 and the auto sync does not function using wave form.
I take a clip shot on my Sony A7iii (audio is 16bit) 23.9 fps, bring it into a bin containing a Zoom audio clip (24 bit), high-lite (choose) both clips right click, choose sync to wave form. No error message, but when I drag the clip to the timeline, the video clip still has the original audio in place and the Zoom audio clip is attached to the tail of the clip. Weird! I just finished syncing 21 interviews manually because I could not get this darn thing to work. Does auto sync waveform in DRS 16.1.2 work for anyone?
Thanks for your help in advance.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 16342
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 7:11 pm

Is the same mic on set feeding both camera and Zoom? I've found Resolve has difficulty syncing a mic feed with nat sound.
Offline

Brad Hurley

  • Posts: 1729
  • Joined: Wed Jan 17, 2018 7:42 pm
  • Location: Montréal

Re: Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 7:15 pm

Did you choose "Auto Sync based on Waveform" or "Auto Sync based on Waveform and Append Tracks?" If you choose the former, the scratch audio in the video clip is replaced with the synced audio. If you choose the latter, the scratch audio is preserved and the synced audio is appended.

Auto-sync by waveform has worked very reliably for me, including in v. 16.
Resolve 16.1.2 Studio, Mac Pro 3.0 GHz 8-core, 32 gigs RAM, dual AMD D700 GPU.
Audio I/O: Sound Devices USBPre-2
Offline

Jim Simon

  • Posts: 16342
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 7:22 pm

Brad Hurley wrote: the synced audio is appended.


But normally not at the end of the clip. When working, it's added to the clip in sync with the original as an additional audio track.
Offline

Utapez

  • Posts: 2
  • Joined: Thu Jan 16, 2020 12:32 am
  • Location: Virtually Everywhere
  • Real Name: Uta Pezke

Re: Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 8:14 pm

Thanks for the replies. I chose just auto sync to waveform. I ran a separate mic/recorder, no feed into camera, clapped in. I found it only works if I convert the recorder file to mono before auto sync. I don’t like I have to take this extra step. Not so automatic.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 16342
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Auto Audio Sync not working

PostThu Jan 16, 2020 9:43 pm

In the future, the process will likely work better if your camera gets the same feed as your audio device.
Offline

tanami.greg

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Jan 24, 2020 10:08 am
  • Real Name: Greg Bell

Re: Auto Audio Sync not working

PostFri Jan 24, 2020 10:11 am

I too have been unable to sync footage using the normal workflow after updating resolve. The footage and audio had been timecoded but each time i selected to sync by timecode nothing would happen. After choosing sync by waveform it would go through the process and have reaching 100% it would come back to say that it hadn't been able to sync any of the clips. I should add that there was a direct feed to camera as well.

I ended up doing it in premiere pro with no issues at all. Something is not right with the latest update.
Offline

kortina

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Oct 16, 2020 4:20 am
  • Real Name: Andrew Kortina

Re: Auto Audio Sync not working

PostFri Oct 16, 2020 4:24 am

Trying to sync audio (using Auto Sync Audio Based on Wave Form) for a WAV from a G3 Sennheiser lav with a BRAW containing camera audio and it's not working for me either.

DaVinci Resolve Studio Beta 16.3

Any updates on whether there is a known issue here / or some sort of work around?
Offline

Jim Simon

  • Posts: 16342
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Auto Audio Sync not working

PostFri Oct 16, 2020 3:50 pm

I wouldn't expect that to work for you, Andrew. Lav/boom mics and camera mics often fail in Resolve. They just not similar enough.

You'll have to sync that manually.
Offline

Uli Plank

  • Posts: 10138
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Auto Audio Sync not working

PostSat Oct 17, 2020 3:07 am

Give PluralEyes a try, they have a time-limited, fully functional demo. It has been syncing waveforms for me which DR didn't.
Don't approach Resolve with your expectations from other NLEs! They are all different.
Resolve Studio 17.2 and Fusion Studio 17, macOS 10.15.7
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM, 32 GB RAM
2018 Mac mini 16 GB RAM, eGFX Breakway RX 580 MacOS 10.15.7
Offline

Ryan Scott

  • Posts: 5
  • Joined: Wed Mar 07, 2018 7:07 pm
  • Real Name: Ryan Scott

Re: Auto Audio Sync not working

PostMon Oct 19, 2020 8:37 pm

This isn't working for me either. Both timecode and waveform syncing don't work. Having the same issue as the OP when I choose to append the audio - it is added before the clip and in-camera audio(so in the timeline it's my boom audio followed by my video clip and it's in-camera audio below it).



Alexa Mini with a feed going into the camera. Slated. Timecode. Should easily be syncing. Very frustrating.

Resolve 16.2.7.010
Offline

DWaldorf

  • Posts: 2
  • Joined: Thu May 14, 2020 12:44 am
  • Real Name: David Waldorf

Re: Auto Audio Sync not working

PostFri Apr 02, 2021 9:24 am

For me audio sync wav works between camera recording and separate sound on MixPre3 recorder but it fails when using Ninja V and MixPre3 wav sync. Has anybody figured out a fix? Thanks!

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: giannis_ch, Majestic-12 [Bot], NathanBray and 105 guests