Cross Dissolve not working

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

SugoiSosu

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Jul 25, 2021 1:13 pm
  • Real Name: Jake Fife

Cross Dissolve not working

PostSun Jul 25, 2021 1:22 pm

First of all, let me clarify I am very new to this and so if what I'm saying comes across as being a little stupid, cut me some slack.

I am currently trying to get a cross dissolve effect to transition between 2 different clips of footage, but it was only applying the effect to the start of the second clip. So I cut an equal amount off the end of the first clip and start of the second clip and turned them into a combined clip. I applied the transition effect and positioning issue was resolved. However, the effect doesn't seem to have any sort of, well..., effect. the doesn't seem to be any transition at the halfway point of the clip and it just immediately cuts between the two. How do I sort this? Cheers.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18401
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Cross Dissolve not working

PostSun Jul 25, 2021 2:39 pm

You don't need the Compound step.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3625
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Cross Dissolve not working

PostSun Jul 25, 2021 7:50 pm

This is a quick and rough video I made explaining crossfades and dissolves which may help.
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline
User avatar

Marc Wielage

  • Posts: 7842
  • Joined: Fri Oct 18, 2013 2:46 am
  • Location: Hollywood, USA

Re: Cross Dissolve not working

PostSun Jul 25, 2021 10:31 pm

SugoiSosu wrote:I am currently trying to get a cross dissolve effect to transition between 2 different clips of footage, but it was only applying the effect to the start of the second clip. So I cut an equal amount off the end of the first clip and start of the second clip and turned them into a combined clip. I applied the transition effect and positioning issue was resolved. However, the effect doesn't seem to have any sort of, well..., effect. the doesn't seem to be any transition at the halfway point of the clip and it just immediately cuts between the two. How do I sort this? Cheers.

If you're dealing with multiple clips, what you could try is stacking the clips on different tracks, and then do a series of individual fade-ins and fade-outs on each clip. That way, you could make one last longer than the others, some fade in half way and stay at that point, and other kinds of tricks frequently used in montages. Manual keyframes and Opacity in the Inspector would allow you do this, and you could also try the keyframe editor below the clip.
marc wielage, csi • VP/color & workflow • chroma | hollywood

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Andrew Kolakowski, Bing [Bot], crtkecnkl659, garylamb, Google [Bot], RemiMontana, rschaeuble and 101 guests