Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostFri Sep 17, 2021 12:48 pm

Running latest BM CCU Version: 8.6.3
And latest version for URSA Broadcast: 6.9.2
CCU Panel camera profile set to Ursa Broadcast 4K
Lens: Fujinon LA16 4K - the proprietary lens
Tested on 2 identical camera rigs

When the camera is under 2-way SDI control with the CCU I still cannot remotely adjust the Master camera gain in 2dB increments. The panel happily shows 2dB increments, but it's not until you hit +/-6dB stage that the camera gain alters and then it's predictably by +/-6dB. So you still cannot set the Ursa Broadcast to say +2 or +4dB.

Everything else works perfectly from the CCU (though zoom on the CCU is very jumpy and not smooth).

Anyone else out there got this issue still?
Last edited by LouisBacker on Thu Oct 14, 2021 11:32 pm, edited 1 time in total.
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline

Howard Roll

  • Posts: 1497
  • Joined: Fri Jun 03, 2016 7:50 am

Re: Ursa Broadcast and CCU still no 2dB increments?

PostFri Sep 17, 2021 7:44 pm

Not anymore. The trick is getting rid of the BM cameras, then you don’t have to wait for firmware fixes that should have happened years ago.

Good Luck
Offline

Robert Kuzmanovic

  • Posts: 37
  • Joined: Tue Oct 28, 2014 2:11 am

Re: Ursa Broadcast and CCU still no 2dB increments?

PostFri Sep 17, 2021 8:49 pm

+1. Same issue, 4 ursas
Offline

Linden deCarmo

  • Posts: 289
  • Joined: Wed Jul 17, 2013 2:51 am

Re: Ursa Broadcast and CCU still no 2dB increments?

PostFri Sep 17, 2021 9:43 pm

I see the same behavior. The CCU increments by +/- 2db but no visible changes happen until +/- 6db.
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Re: Ursa Broadcast and CCU still no 2dB increments?

PostSun Sep 19, 2021 8:18 am

So Blackmagic, please could you fix this, as others here have similarly encountered this ongoing gain disparity?
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Re: Ursa Broadcast and CCU still no 2dB increments?

PostThu Oct 14, 2021 11:36 am

LouisBacker wrote:Running latest BM CCU Version: 8.6.3
And latest version for URSA Broadcast: 6.9.2
CCU Panel camera profile set to Ursa Broadcast 4K
Lens: Fujinon LA16 4K - the proprietary lens
Tested on 2 identical camera rigs

When the camera is under 2-way SDI control with the CCU I still cannot remotely adjust the Master camera gain in 2dB increments. The panel happily shows 2dB increments, but it's not until you hit +/-6dB stage that the camera gain alters and then it's predictably by +/-6dB. So you still cannot set the Ursa Broadcast to say +2 or +4dB.

Everything else works perfectly from the CCU (though zoom on the CCU is very jumpy and not smooth).

Anyone else out there got this issue still?


Just did the latest ATEM Switchers 8.6.4 update in the hope that this +-2dB gain control disparity had been picked up and addressed, but alas, no. It would appear no one at Blackmagic R&D has rigged an ATEM mixer, CCU and an Ursa Broadcast camera and found this out for themselves. It's fairly basic stuff.
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 4886
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostTue Oct 19, 2021 1:03 pm

Just to check. If you hit the gain switch at the ursa itself it will flip in 2db increments?

Also did you check if the Atem is also in the same Ursa Broadcast profile? So not only the CCU panel but Atem also has a setting for this. It's under prefferences..
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 4M/E Broadcast Studio 4K, Constelation 8K, Hyperdeck Studio 12G, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline

Robert Kuzmanovic

  • Posts: 37
  • Joined: Tue Oct 28, 2014 2:11 am

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostWed Oct 20, 2021 8:03 am

Xtreemtec wrote:Just to check. If you hit the gain switch at the ursa itself it will flip in 2db increments?

Also did you check if the Atem is also in the same Ursa Broadcast profile? So not only the CCU panel but Atem also has a setting for this. It's under prefferences..


Yes

and

Yes
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostWed Oct 20, 2021 9:30 am

Xtreemtec wrote:Just to check. If you hit the gain switch at the ursa itself it will flip in 2db increments?

Also did you check if the Atem is also in the same Ursa Broadcast profile? So not only the CCU panel but Atem also has a setting for this. It's under preferences..


I am on a studio shoot as I write, so I have this system in front of me. I have the Ursa Mini Broadcast 4K profile correctly set in the CCU and the same profile set on the ATEM software preferences (the latter of which you have taught me, so thank you).

The result is the same - controlling the Ursa Broadcast from the CCU, the camera gain still only changes in 6dB increments, even though the CCU panel LCD numbers change in 2dB increments.

So still a problem for me, in needing to have remote control over my 4 Ursa Broadcasts in a studio environment.
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 4886
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostWed Oct 20, 2021 11:05 am

Okee that is good observation.

I have my CCU debugger here on the table.. Going off to lunch now but i will run a test this afternoon to check if it is a Camera issue or an Atem issue. I can visuallize the CCU data in the SDI link. So i can check whether the Atem sends the 2db steps or 6db.. ;)

To be continued
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 4M/E Broadcast Studio 4K, Constelation 8K, Hyperdeck Studio 12G, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostWed Oct 20, 2021 3:56 pm

Xtreemtec wrote:Okee that is good observation.

I have my CCU debugger here on the table.. Going off to lunch now but i will run a test this afternoon to check if it is a Camera issue or an Atem issue. I can visuallize the CCU data in the SDI link. So i can check whether the Atem sends the 2db steps or 6db.. ;)

To be continued


Sounds good, look forward to hearing how you get on..
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline

dvucino

  • Posts: 5
  • Joined: Fri Oct 26, 2018 9:35 am
  • Real Name: Daniel Vucinovic

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostSun Nov 14, 2021 11:36 pm

Xtreemtec wrote:Okee that is good observation.

I have my CCU debugger here on the table.. Going off to lunch now but i will run a test this afternoon to check if it is a Camera issue or an Atem issue. I can visuallize the CCU data in the SDI link. So i can check whether the Atem sends the 2db steps or 6db.. ;)

To be continued

bump
Offline

David Hutchinson

  • Posts: 437
  • Joined: Thu Jun 05, 2014 11:00 am
  • Location: East Yorkshire, UK

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostMon Nov 15, 2021 7:34 am

Be interesting to see if Broadcast 2G will have the same problem.
Offline

LouisBacker

  • Posts: 93
  • Joined: Thu Oct 31, 2019 11:50 pm
  • Location: Oxford, UK.
  • Real Name: LouisBacker

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostMon Nov 15, 2021 6:32 pm

David Hutchinson wrote:Be interesting to see if Broadcast 2G will have the same problem.


It is somewhat frustrating their bringing out a new model, without having rectified a significant operating disparity on the original. It's not as if the problem hasn't been clearly highlighted to them.
2 x Sony FX9, 4 x Ursa Broadcasts, ATEM CCU, ATEM TV Studio 4K. NewTek Tricaster TC1 and 460. ATEM Mini Pro ISO. BirdDog Quad 4K NDI.
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 4886
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Ursa Broadcast and CCU - still no 2dB increments?

PostMon Nov 15, 2021 6:40 pm

Sorry Guys not have been able to check if the problem is Atem or Ursa side yet. A lot is going on in our office at the moment for various projects.

As soon as i know which side has the problem, i can relay this to BMD to get in to fix it. ;)
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 4M/E Broadcast Studio 4K, Constelation 8K, Hyperdeck Studio 12G, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: crtkecnkl659, Google Feedfetcher and 30 guests