Resolve Reloads/Scans Audio Plugins on Launch everytime.

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Samskihero

  • Posts: 56
  • Joined: Sun Jan 20, 2019 9:02 am
  • Real Name: Samuel Bignell

Resolve Reloads/Scans Audio Plugins on Launch everytime.

PostTue Sep 21, 2021 1:56 pm

When launching Resolve it always seems to go through and Reloads/Scans Audio Plugins, this has caused issues where I once Lost audio plugins on a big mix which were mission-critical to that mix.

I had to Re-Launch Resolve for them to appear for the 2nd time and I believe all settings were retained.

One of the biggest fears when using VST's as a part of any NLE is losing the plugin or settings upon reopening the project, Why did resolve do this? Why does resolve rescan every time? It rescans the same plugins.

EDIT 1: Windows 10, Resolve 17.1 Build 24 happening since probably Resolve 16.

My drives stay connected and are all located on the same drive, no new plugins are being installed, It definitely happens after every launch but is very quick, After every reboot it's longer.

My main problem is because I actually once lost plugins, was this because I opened a project before it finished is that why I lost plugins before? If so that makes me feel safer that I should just wait.

Image
Image

EDIT 2: I just figured out, because I have so many plugins, It might actually be some plugins are failing to load or initialize or loading non VST plugins like the .DLL files, I should check which ones load at the start and try removing them, however, this doesn't fix the problem I had once that I lost Working plugins at one point.
Last edited by Samskihero on Tue Sep 21, 2021 2:31 pm, edited 4 times in total.
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2685
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Resolve Reloads/Scans Audio Plugins on Launch everytime.

PostTue Sep 21, 2021 1:59 pm

Is this on Windows 10? Not seeing this behaviour on macOS.

Resolve only rescans when installing new plugins or updating existing plugins.
⟦ Resolve Studio 17.4.2 | macOS 12.01 | Mac Pro Rack | 16-core 3.2GHz | 32GB RAM | Radeon 580X ⟧
⟦ Fairlight Console (DAE-1C-2F) + Fairlight Audio Accelerator | Intensity Pro 4K | Desktop Video 12.1 ⟧
Offline

Samskihero

  • Posts: 56
  • Joined: Sun Jan 20, 2019 9:02 am
  • Real Name: Samuel Bignell

Re: Resolve Reloads/Scans Audio Plugins on Launch everytime.

PostTue Sep 21, 2021 2:27 pm

Reynaud Venter wrote:Is this on Windows 10? Not seeing this behaviour on macOS.

Resolve only rescans when installing new plugins or updating existing plugins.


Oh Yes Widnows 10, Resolve 17.1 Build 24 happening since probably Resolve 16.

My drives stay connected and are all located on the same drive, no new plugins are being installed, It definitely happens after every launch but is very quick, After every reboot it's longer.

My main problem is because I actually once lost plugins, was this because I opened a project before it finished is that why I lost plugins before? If so that makes me feel safer that I should just wait.

Image
Image
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2685
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Resolve Reloads/Scans Audio Plugins on Launch everytime.

PostTue Sep 21, 2021 2:51 pm

Install Resolve 17.3.1 and remove all entries except for:
C:\Program Files\VSTPlugins
C:\Program Files\Steinberg\VSTPlugins
C:\Program Files\Common Files\Steinberg\VST2

Any improvement to application launch times?
Include or omit entries in turn to determine the location increasing launch times.

The following locations may be omitted completely:
C:\Program Files\Common Files\VST3
C:\Program Files (x86)\Common Files\VST3
C:\Program Files (x86)\Steinberg\VstPlugins

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], crtkecnkl659, mammoth_bad, Shrinivas Ramani and 73 guests