Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13.6

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13.6

PostMon Oct 15, 2018 9:38 am

Why does Resolve Studio always use around 25% - 30% CPU when I just started with an empty project?
What does it do in the background?

On Linux I see hardly a 3 - 4% CPU usage...
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 8:18 am

Nobody else seeing this on macOS?

This is also true for the last version 15.1.2.008....
Attachments
resolve_cpu_usage.png
resolve_cpu_usage.png (12.65 KiB) Viewed 664 times
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

Glenn Venghaus

  • Posts: 1180
  • Joined: Wed Jan 01, 2014 9:56 pm
  • Location: Amsterdam , The Netherlands

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 12:58 pm

~4% always. But am on Sierra so not completely comparable.

Few possibilities i can think of.
- Resolve has some issues scanning resources on an assigned network share
- You have 10000000000 audio plugins where it is scanning/checking all of them and there are some issues
- You have a huge sound fx library which it is scanning and there are some access issue
- It is trying to generate thumbnails for all your projects and has some access issues .
- It has some issue with your cache / gallery location.

Check Resolve log files. You can generate them via the menu and then open the file yourself and look at the end of the most current logs files in there. MAybe you see something that it is trying to do and looping on it.
Beatstep & APC-40 Resolve Edition Custom Controllers https://posttools.tachyon-consulting.com
Test rig : Dual Xeon | UNRAID VM OSX10.13/14 | 48 vcore | GTX980ti/Vega 56 | 128GB | DRS 16.x
V: SDI > HDlink > Eizo + Scopebox
A: 5.1RME-FireFace
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 1:14 pm

Nothing the like..

No additional plugins or fx library..and nothing on a share...only local drives..

Only errors I see in the logs is:

[0x70000e722000] | SyManager | ERROR | 2018-10-19 15:05:10,665 | Failed to connect to panel socket
[0x70000e722000] | SyManager | ERROR | 2018-10-19 15:05:10,666 | DRIVER: open /var/tmp/davinci_socket failed
[0x70000e722000] | SyManager | ERROR | 2018-10-19 15:05:10,666 | Failed to connect to panel socket
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:12,555 | Failed to find value '0' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:16,190 | Failed to find value '0' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:16,748 | Failed to find value '0' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:16,748 | Failed to find value '0' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:20,082 | Failed to find value '-1' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:20,102 | Failed to find value '0' in combo-box
[0x7fff9b448380] | UI | ERROR | 2018-10-19 15:05:20,105 | Failed to find value '0' in combo-box


Then it is silent...


On Linux it is around 3 - 4% as well...
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

Glenn Venghaus

  • Posts: 1180
  • Joined: Wed Jan 01, 2014 9:56 pm
  • Location: Amsterdam , The Netherlands

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 3:20 pm

Ghost in the Shell.....
Beatstep & APC-40 Resolve Edition Custom Controllers https://posttools.tachyon-consulting.com
Test rig : Dual Xeon | UNRAID VM OSX10.13/14 | 48 vcore | GTX980ti/Vega 56 | 128GB | DRS 16.x
V: SDI > HDlink > Eizo + Scopebox
A: 5.1RME-FireFace
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 7554
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 3:29 pm

I thought only Google chrome eat system memory....
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.4)
W10-1903 - BMR St. 16.2.055
nvidia: 441.66 studio
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostFri Oct 19, 2018 3:30 pm

Might be Fusion server using up that CPU....
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

DeFusion

  • Posts: 20
  • Joined: Fri Feb 01, 2019 10:28 pm
  • Real Name: Dévin van Cruchten

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSat Feb 02, 2019 12:04 am

Davorin, did you find a solution? I have this too.
Offline

DeFusion

  • Posts: 20
  • Joined: Fri Feb 01, 2019 10:28 pm
  • Real Name: Dévin van Cruchten

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSat Mar 30, 2019 11:17 am

davorin wrote:Why does Resolve Studio always use around 25% - 30% CPU when I just started with an empty project?


DeFusion wrote:Davorin, did you find a solution? I have this too.


Hope to hear from you
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSat Mar 30, 2019 11:27 am

Nope...with 15.3 it is still showing 25% for process Resolve...
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

DeFusion

  • Posts: 20
  • Joined: Fri Feb 01, 2019 10:28 pm
  • Real Name: Dévin van Cruchten

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSat Mar 30, 2019 3:32 pm

Too bad.. Do you also have that your Mac really slows down when you actually use Resolve? Up to 150% CPU.

It's really undoable for me to use it.

Btw: I have contacted the Blackmagic Support
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSat Mar 30, 2019 3:39 pm

Haven't used Resolve Studio in a long time now...but when..I run it on Debian 9 system...
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline

fozy89

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Sep 22, 2019 3:42 pm
  • Real Name: Vasileios Stergiou

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostSun Sep 22, 2019 3:53 pm

Hi there,
I am having the same issue. Resolve uses 30% CPU doing nothing.

MBP 2016
OSX 10.14.6
DaVinci Resolve Studio R16
Offline

Wavefront

  • Posts: 39
  • Joined: Fri Nov 15, 2019 5:44 pm
  • Real Name: Tal Zana

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 11:28 am

Hi,

Same thing started this morning, after several weeks with the same project with no such issues. No upgrades that I can think of (except Resolve). I have 25% CPU use when idle, and Resolve has started massively dropping frames on playback of very low-res archival material (640, 1280 pixels-wide). I don't understand what could have happened, as nothing in the project or in my hardware has changed.

The RAID seems to be audible working on something constantly, but I don't know what it could be. I don't even know if it's caught in a loop or something (I've restarted twice). Is there a way to see what precise process Resolve is running?

EDIT: To be clear, I don't know if Resolve didn't *always* use 25% CPU when idle. I only looked at its CPU usage today when it started dropping frames.
Resolve 16.2
macOS 10.14.6, iMac 5K 27 Late 2015 4GHz Quad i7, 24gb RAM, Radeon R9 M395 2gb
Database on internal SSD, media on external Thunderbay 4 RAID.
Offline
User avatar

Andy Mees

  • Posts: 287
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:48 am

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 2:40 pm

Wavefront wrote:Resolve has started massively dropping frames on playback...

The RAID seems to be audible working on something constantly, but I don't know what it could be.

Might be worth checking your RAID build status... if a drive has failed then it may well be working overtime trying to serve up frames to Resolve.
Windows 10 Pro 1903 | Studio 16.1.2 | i7-3820 | 24GB RAM | GTX 1060 6GB | 431.86
Desktop Video 11.4 | Decklink Mini Monitor | PVM2541 | WFM7200

at home - Mac OS X 10.15.2 on an old 4 core 2.5 GHz i7 MacBook Pro (2014) w/ 16 GB RAM and 2GB GeForce 750M.
Offline

davorin

  • Posts: 274
  • Joined: Wed Aug 01, 2018 10:27 am
  • Location: CH
  • Real Name: Richard Klingler

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 2:51 pm

Resolve 16.1.2 uses 25% CPU (on a i7-7700) even when just launched and the project window is opened:
Attachments
resolve_cpu_usage.png
resolve_cpu_usage.png (168.94 KiB) Viewed 223 times
DaVinci Resolve Studio 16.1.2, Intensity Pro 4K
macOS 10.15.2: i7-7700, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB
Debian 10/Windows 10 Pro: Threadripper 1950X, 64GB RAM, 2 * RTX2080TI
Offline
User avatar

roger.magnusson

  • Posts: 1120
  • Joined: Wed Sep 23, 2015 4:58 pm

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 3:28 pm

Is that 25% out of the total 3% user load? If so, that's not much. But maybe I'm not interpreting it correctly. I'm not used to the type of stats you get on a Mac with a multi core CPU. I imagine it also depends on which App Usage Format you have selected in iStat.

Even so, the CPU is at 92% idle and currently running way below its base frequency because of it.
Offline

Wavefront

  • Posts: 39
  • Joined: Fri Nov 15, 2019 5:44 pm
  • Real Name: Tal Zana

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 4:10 pm

roger.magnusson wrote:Is that 25% out of the total 3% user load?


On my quad-core 25% in Activity Monitor usually means 25% out of a total of 400%. Granted, it's lower than what Cubase does when idle...
Resolve 16.2
macOS 10.14.6, iMac 5K 27 Late 2015 4GHz Quad i7, 24gb RAM, Radeon R9 M395 2gb
Database on internal SSD, media on external Thunderbay 4 RAID.
Offline

Wavefront

  • Posts: 39
  • Joined: Fri Nov 15, 2019 5:44 pm
  • Real Name: Tal Zana

Re: Constant 25% CPU usage with empty project on macOS 10.13

PostWed Jan 15, 2020 4:12 pm

Andy Mees wrote:Might be worth checking your RAID build status... if a drive has failed then it may well be working overtime trying to serve up frames to Resolve.


SoftRAID reports no errors (and would have notified me anyway). The drive has been calmer this afternoon, but I'm still getting dropped frames with very basic footage. If it persists I'll continue in a new thread, as this is off-topic I believe.
Resolve 16.2
macOS 10.14.6, iMac 5K 27 Late 2015 4GHz Quad i7, 24gb RAM, Radeon R9 M395 2gb
Database on internal SSD, media on external Thunderbay 4 RAID.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Matthias Lange, xunile and 105 guests